Literatura engleză: mituri și legende britanice

Cuprins

Învață să vorbești engleza fluent online cu profesor calificat

Testează-ți nivelul de engleză online

Legenda și mitul sunt doi termeni sinonimi care se referă la un eveniment sau o întâmplare a cărei existență nu a putut fi dovedită a fi reală. Aceste tipuri de povestioare răspândite în toată lumea îmbină faptele reale cu cele imaginare, reușind să te captiveze și să te facă să le spui mai departe.
Știai că multe dintre legendele pe care le cunoști și care au ajuns subiecte ale filmelor tale preferate, își au originea în Marea Britanie?
O să îți prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute legende și mituri în limba engleză, originare din Marea Britanie, de care ai auzit cu siguranță.

Despre legendele din Marea Britanie


De-alungul timpului, folclorul englezesc și-a adjudecat un binemeritat loc în topul celor mai renumite filme hollywoodiene și asta pentru că, miturile și legendele englezești sunt atât de diversificate încât reușesc să îmbine povestiri tradiționale, istorie, creaturi mistice și întâmplări imaginare, toate într-o singură narațiune plină de mister.
Toate legendele se răspândesc prin viu grai și din această cauză sunt șanse foarte mari ca firul celor relatate să difere în funcție de persoana care povestește, însă există și câteva legende cunoscute care au rămas intacte și care au reușit să ajungă în toate colțurile lumii.
La fel se întâmplă și în cazul legendelor englezești, acestea fiind renumite la nivel mondial și recunoscute aproape de toată lumea.

Legende Britanice cunoscute

Din cărți sau filme, de la prieteni sau din online, indiferent de unde ai luat informația, cu siguranță ai fost fascinat de stilul de viață al lui Robin Hood, de măreția regelui Arthur, de ideea de a călări un dragon sau de a putea vorbi cu o sirenă.
Nu știm cât de reale au fost toate aceste întâmplări, însă știm cu siguranță că acest gen de povești au cel mai mare succes, fiind pe placul tuturor.

Saint George

Prezent și în cultura religioasă, Sfântul Gheorghe este personajul principal al legendei ce îi poartă numele.
În secolul X, un dragon malefic, stăpân peste un întreg ținut și veșnic înfometat, cere într-o zi să își potolească foamea hrănindu-se cu fata împăratului. Gheorghe, soldat roman în acea vreme, ucide dragonul cu o suliță și salvează prințesa și întregul oraș, devenind astfel patronul sfânt al Angliei. Și dacă te-ai fi așteptat ca eroul nostru să rămână cu fata de împărat, află că legenda spune că el și-a continuat drumul către alte ținuturi cu scopul de a își oferi ajutorul în cât mai multe locuri.
Deși vorbim de o legendă, icoanele religioase îl înfățișează pe Sfântul Gheorghe călare, ucigând balaurul cu ajutorul suliței.

Robin Hood


Unul dintre cele mai iubite subiecte de film ale lumii moderne este renumita legendă englezească a lui Robin Hood.
Întreaga acțiune a poveștii se desfășoară în vremea domniei regelui Richard Inimă-de-Leu, când Robin Hood și gașca sa sunt condamnați de lege dar iubiți de popor pentru faptele lor de hoție. Un alt fel de pungaș, Robin Hood jefuiește oamenii bogați pentru a îi ajuta pe săraci și rămâne loial regelui Richard în vremea conducerii Șerifului din Nottingham.
Maid Marian, sufletul pereche al lui Robin, este un personaj la fel de important în poveştile cu Robin Hood, devenind ulterior subiectul unei serii separate de balade, un simbol al puterii feminine în literatura englezească.
Pădurea Sherwood, localizată în Nottinghamshire, Marea Britanie, apare în legenda lui Robin Hood a fi locuința sa și a tuturor celorlalți membri ai găștii. Marele stejar aflat în această pădure avea în acea vreme rol de adăpost, campament și ascunziș.
Dacă ești fascinat de legenda lui Robin Hood și vrei să te conectezi cu acea lume, trebuie să știi că pădurea Sherwood poate fi vizitată și în prezent.

King Arthur

Toate variațiile legendei regelui Arthur au fascinat imaginația oamenilor timp de secole întregi.
Arthur, cel mai faimos dintre regii Angliei, care a apărat țara de invadatorii saxoni, este personaj principal în atât de multe povești și legende britanice, încât a căpătat un rol mitic.
Cea mai cunoscută legendă a sa este cea a sabiei Excalibur. Aceasta spune că un magician, pe nume Merlin, a introdus o sabie într-o piatră, iar persoana care ar fi reușit să scoată acea sabie, ar fi fost demnă să ocupe tronul Angliei. Arthur este singurul care reușește să scoată sabia și astfel devine rege al Angliei.
Un alt simbol important, asociat cu regele Arthur este faimoasa masă rotundă despre care se spune că aduna în jurul ei cavaleri și persoane importante. (cavalerii mesei rotunde)
În fapt, vorbim de o structură solidă alcătuită din lemn și piatră, care oferea posibilitatea adunării în cerc a unui număr de aproximativ 1000 de persoane.
Regele Henry al III-lea, fascinat de legenda lui Robin Hood, decide să-și comande o replică a celebrei mese rotunde, doar pentru el.
În realitate, se pare că nu ar fi existat niciun rege pe nume Arthur în istoria Angliei, majoritatea prinților cu acest nume, murind în tinerețe. Tocmai din această cauză, se considera a fi de rău augur alegerea numelui Arthur pentru un moștenitor.

 

Morveren

Morveren este legenda unei sirene îndrăgostite de vocea unui cântăreț, Mathew.
Aceasta își petrece nopțile în biserica din Zennor, ascultându-i cântecele, până când este văzută. Deși, la început, Mathew se sperie de Morveren, cu timpul acesta se obișnuiește cu prezența ei și începe să aibă sentimente de dragoste pentru ea. Într-un final, cei doi decid să părăsească uscatul și să locuiască împreună în mare. Legenda urbană spune că sunetele valurilor sunt de fapt melodia îndrăgostitului care și acum îi cântă sirenei sale, Morveren.
Folclorul din Cornwall descrie adesea sirenele ca personaje cu abilități supranaturale, ele putând să capete înfățișare umană și să pășească pe uscat.
În biserica Sfânta Senara din Zennor, Cornwall, Marea Britanie, există în prezent o bancă ce poartă numele de banca sirenei (Mermaid Chair), veche de 600 de ani. La capătul băncii, pe lateralul ei, este sculptată o sirenă care se privește în oglindă și își piaptănă părul. Interesant este faptul că nu se știe concret dacă această bancă a fost inspirată de legenda celor doi îndrăgostiți, sau dacă legenda a luat naștere datorită băncii.
Sirenele au fost adesea portretizate în designul băncilor aflate în bisericile din Cornwall, însă foarte puține s-au păstrat până în secolul XXI.

Dacă și ție îți plac la fel de mult legendele și miturile, află că există un număr foarte mare de povești misterioase în limba engleză.
Iar dacă vrei să îți fie și mai ușor să le înțelegi, alege cu încredere cursurile online de limba engleză oferite de Burlington English School și vei învăța limba engleză rapid.

Cea mai bună metodă din lume de a învăța limba engleză, o găsești la Burlington English. Inscrie-te și tu!

Află toate detaliile despre cursurile noastre!

Te așteptăm
la Burlington

Hey!

Vrei să-ți îmbunătățești engleza?

Acum la Burlington English ai 20% reducere.